şu günlerde kader savaşı veriliyor.

Bu savaşın bir tarafında Azerbaycan-TC ve İslami Cihatcıların oluşturdukları koalisyon bulunmaktadır. Diğer tarafında sadece Ermenistan ve Karabağ halkı…

Haksız olan, saldırgan olan Azerbaycan-TC cephesidir. Çünkü Karabağ halkının KENDİ KADERİNİ TAYİN HAKKINI kabul etmiyor, zorbaca kendi yönetimine almaya çalışıyor. Bu her zaman görkemli direnişlerle karşılık bulmuştur.

Bu savaş aynı zamanda TC’nin Turan’a varma Türkî devletle fiziki bir TURAN koridoru kurma ve Kafkasya’da yayılma hedeflerinin de bir parçasıdır. Yıllardır buna hazırlanıyorlardı. Her türlü savaş donanımı ve askeri güç yanında Suriye’den getirdikleri İslami Cihatçı militanlarla savaşçı eksiklerini de giderdikleri gibi bu savaşı bir İSLAMİ CİHAD haline de getirdiler.

Savaşın kilidi-anahtarı RUSYA’nın elindeydi. Çünkü Ermenistan her taraftan kuşatma altındadır ve sadece Rusya ona silah ve lojistik sağlarsa ayakta kalabilir. Savaş sürecinde görüldü ki Rusya, Cihatçı Milislerin varlığına biraz “homurdansa” da esas olarak Azerbaycan-TC ortaklığının saldırısına göz yummaktadır. Neyin karşılığı ve hangi pazarlıkarla TC’yi Kafkasya’ya bir oyuncu olarak kabul ettiği tartışmalıdır.

Ama gerçek bu…

Ermenistan ve Karabağ halkı tek başına DİRENME SAVAŞI veriyor.

Türkiye devrimcileri ve kısmen de Kürt ulusal hareketi ne yazık ki çok geç olarak bu topraklarda yaşanmış olan en büyük zulümlerin başında gelen Ermeni soykırımını önemini ve anlamını tanımaya başlamışlardı. 24 Nisan SOYKIRIM anmaları yavaş yavaş görünür olmuştu.

Buna Hrant Dink’in devlet çeteleri tarafından katledilmesiyle 19 OCAK da dahil oldu. Belki 19 OCAK Türkiyeli demokrat ve sosyalist çevrelerce daha çok sembolize edildi, sahip çıkıldı; “Hepimiz Ermeniyiz!” diye 100 yıllık inkara kitlesel karşı çıkışlar yaşandı.

Bunlar elbette önemli çünkü bu anmalar sadece soykırım ve zulüm mağdurlarının MATEMİNİ tutmuyor daha çok ADALET arayışını simgeliyor.

Fakat bugün, günün görevi olarak Artsahk halkının kendi kaderini tayin hakkı mücadelesinin yanında olmanın çok daha farklı bir anlamı var. Artsahk yeniden var olmanın DİRENMENİN, AYAĞA KALKIP KENDİNİ SAVUNMANIN sembolüdür.

Sadece ölenlere ağlayıp, yaşayanların var olma savaşına kayıtsız kalmak ne kadar tutarlı. Ermeni halkını sadece matemlerde hatırlayıp, direnişlerinde yanlarında olmamak ne kadar anlamlı?

Ermeni halkının soykırımdan arta kalarak bir yaşam kurmağı başardığı küçük bir alanda bile yok edilmeye, iradesinin kırılmaya, tekrar boyunduruk altına anmaya çalışıldığı bir DİRENME SAVAŞI.

Ne yazıkki birçok şeyi zamanında göremeyip sonradan ah-vahh etme tavrı burada da görülüyor. Bizim sol ve demokrat kesime, Karabağ’da Azerbaycan-TC’nin koordineli başlattığı saldırılara karşın saldırganla savunanı, haklı ile haksızı EŞİTLEYEN ve bu saldırılara karşı kayıtsız kalmanın MAZERETLERİNİ üretmeye çalışan bir yaklaşım egemen oldu.

Doğru tavrı savunanlar ise “Ermeni milliyetçisi” olmakla suçlanarak CAYDIRMAYA çalışıldı. Bunu PSİKOLOJİK SAVAŞ gayesiyle yapan başkaları da bazen “Kürt dostu” bazen “enternasyonalist” gibi maskeler takınarak kampanyalar yürütmeye çalıştı.

Haklı olanın yanında durmak bir insani erdemdir değil ki demokrat, sosyalist, özgürlükçü olsun…

Ermeni halkının sadece matem günlerinde; 24 NİSAN’larda -ki buna 19 Ocak Hrant Dink anması da dahil oldu-yanında olmak, bir başka deyişle sadece ÖLENLERİNE AĞLAYIP ama özgür yaşama ve var olma mücadelesi verilen Karabağ Direnişine SIRT ÇEVİRMEK ne kadar tutarlı?

Karabağ Ermeni halkının kendi kaderini tayin hakkına saygı gösterilmeli Artsahk’ın bağımsızlığı savunulmalıdır.

TC’nin Kafkasya’daki KIZIL ELMACI yayılma ve TURAN politikalarına karşı çıkılmalıdır. Karabağ direnişinin bu yayılmacılığın önündeki en büyük engellerden biri olduğu görülmeli derim.

Azerbaycan-TC-İslami Cihatçı koalisyonun saldırganlığını engellemek için uluslar arası dayanışma ağı örgütlendirilmelidir.
#Shuhsi #ArtsakhSrtong
#RecognizeArtsahkÜbersetzung anzeigen

Recep Maraşlı

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert